Lekker lezen op school én thuis

Wingerd

Lekker lezen op school én thuis…

‘It takes a village to raise a child’

‘It takes a village to raise a child’. Dit Afrikaanse gezegde maakt duidelijk dat de hele gemeenschap zorgt voor de opvoeding van een kind. Om kinderen op te laten groeien tot lezers heb je dan ook leespartners binnen en buiten de school nodig, zoals het schoolteam, de ouders, bibliotheken en auteurs en illustratoren.

Graag willen wij u nog eens op wijzen hoe belangrijk het is om kinderen thuis te laten lezen.

Hoewel er op school veel aandacht is voor het leesonderwijs, willen wij u toch vragen uw kind thuis regelmatig te laten lezen. Het plezier in lezen, de leesbeleving en het vlot kunnen lezen, bevordert de leesontwikkeling enorm. Kies samen met uw kind leuke boeken uit, ga naar de bibliotheek, laat kinderen onderling boeken uitlenen of kies een boek uit onze zwerfboekenkast. Is uw kind geïnteresseerd in het nieuws? Een abonnement op kidsweek (www.kidsweek.nl) biedt dan uitkomst.

Voor jonge kinderen is het dagelijks voorlezen zeer belangrijk voor de (taal)ontwikkeling van uw kind.

Ontspannen sfeer

Het is belangrijk dat het lezen thuis en op school in een ontspannen sfeer gebeurt en dat het kind complimentjes krijgt als het goed gaat. Daardoor krijgt het kind meer zelfvertrouwen. Als het lezen heel moeizaam gaat, kunt u samenlezen met uw kind, bijvoorbeeld door om de beurt een zin te lezen, of door eerst de tekst voor te lezen.

Wingerd

Elke dag 10 minuten lezen

Als een kind moeite met lezen heeft, kunt u thuis samen met uw kind lezen. Lezen leer je door te lezen en bovendien hebben sommige kinderen meer tijd nodig om een goede lezer te worden. Het is heel belangrijk dat u samen met uw kind dagelijks 10 minuten leest.

Uw kind leest niet graag?

Vaak helpt het als u tegen uw kind zegt dat hij/zij een kwartiertje later mag gaan slapen. Gezellig samen lezen, of een fijn boek zelf lezen in bed is dan een mooie afsluiting van de dag.